Пубертетът

Пубертетът



На всички е познат пубертетът, но само тези, които са го изживели, знаят за какво става въпрос. Пубертетът е времето, когато детето пораства, когато момичето става жена и момчето става мъж. В този период детето не е вече съвсем дете, а младеж, но и не е съвсем като възрастен. От този момент момичетата могат да раждат деца, а момчетата да създават деца. Но все пак за това е още доста рано.
Всяко дете навлиза по различно време в пубертета. Най-често това се случва между 10 и 13 год. И когато младежът е между 16 и 18, тогава той/тя е вече възрастен човек. В пубертета се наблюдава голяма промяна на тялото, но и в главата настъпват резки промени. Отношението към всички се променя, това, което е било любимо в детска възраст, вече не е. Изведнъж момчето/момичето заобичва неща, които преди въобще не са го интересували или отхвърля други, които до скоро са му/й допадали. За първи път на децата не им се иска да правят това, което им казват родителите, отговарят им троснато и искат да са самостоятелни- това е съвсем нормален процес от пубертета и важно разграничаване. Младежите предпочитат да се срещат със свои връстници и намират повечето действия на родителите си за ужасни и изнервящи. Изведнъж момчето/момичето има невероятното желание да подреди стаята си по свой вкус, а не както родителите искат да е. Освен това постоянното присъствието на по-малкото братче или сестриче изнервя в моментите, когато младежите искат да са сами с приятелите си. В този момент започва борбата за интимната сфера и някой ден настъпва мигът, в който се усеща странното, но прекрасно чувство- за първи път той/тя е влюбен(а). Причината за внезапната промяна на тялото са хормоните. Това са елементи, които се произвеждат от нашия организъм. "Тестостерон" и "естроген" са двата действащи хормона, предизвикващи многото промени.

Обикновено пубертетът е предвещан от рехаво окосмяване около половите органи, под мишниците, а при момчетата и на лицето – на бузите и над горната устна. След това започва израстване на тялото във височина, което може да бъде с по 15-20 см на година. При момчетата скоро след началото на пубертета, започват промени в гласа. В началото гласът звучи странно, дори по-пискливо. Промяната му не е рязка, а става постепенно за месеци. Медицинската история пази случаи на мъже, които са имали съвсем нормално полово развитие, но гласът им не е мутирал. Заедно с мутирането започва израстването на половите органи. При момчетата скротумът (кожата около тестисите) става по-еластична и се набръчква. Тестисите също се уголемяват и започват продукцията на сперматозоиди. Освен полови клетки, те произвеждат и мъжкия хормон – тестостеронът (виж по-надолу). Пенисът също нараства, като достига своето пълно развитие до 18-годишна възраст. За стандартни размери на пениса са приети – преди пубертета от 6 до 8 см в ерекция, а след половото развитие – от 12 до 17 см по дължина в ерекция и от 5 до 10 см в нееректирало състояние. При момчетата половите жлези започват своята функция, което се ознаменува с първото семеизпразване – еякуларх. То може да е неволно, най-често по време на сън или вследствие на мастурбация. Преди да започне редовната работа на мъжките полови органи много момчета мастурбират, без да могат още да се изпразват. Това се нарича „сух оргазъм”.

Когато момичето навлиза от детството в пубертета, тялото му започва да се променя по няколко очевидни начина. От яйчниците се изпращат хормони, които дават сигнал за започване на промените. Развиват се гърдите, краката и бедрата наедряват и се заоблят. Започва окосмяването под мишниците, краката, около гениталиите и около влагалището.Появява се менструацията. Тя може да се случи от 10-11 до 17 годишна възраст. Менструацията е този период от цикъла на процесите в женското тяло, когато яйчниците изхвърлят яйцеклетки. Яйчниците се редуват при изхвърлянето на яйцеклетки през месец. Тръбата придвижва яйцеклетката надолу към матката. Като влезе в матката, ако не е оплодена от сперматозоид, тя се придвижва през вагината и се изхвърля от тялото заедно с богато наситеното с кръв съдържание на матката. Менструацията може да прилича на кървене, но не е загуба на жизнено важна за организма кръв и не се произвежда много менструална течност, въпреки, че понякога може да изглежда така.Менструацията е нормален телесен процес. Понякога мускулите, които изтласкват ненужния материал, причиняват известно напрягане и спазми. Някои момичета се оплакват от главоболие, болки или гадене. Не е необичайно и някои момичета да се чувстват по-добре по време на менструацията, ако правят упражнения. Ако болките се доста силни или има други смущаващи неща, момичето трябва да се консултира с избрания от него или майка му гинеколог.
Специално ще се спрем на гърдите, които също се развиват през пубертета. Известно е, че по целия свят хората са запленени от тази част на женското тяло. Това личи и от използването на техни жаргонни названия, от това, че мнозина се смущават само когато се говори за тях.През пубертета започва и честото оглеждане в огледалото. Започва и създаването на комплекси за малоценност. Някои момичета се притесняват, че гърдите има са прекалено малки, други – че са прекалено големи и често стават тема за разговор сред момчетата. Мъжете възхваляват гърдите в своите разговори, поеми и разкази. И възхваляват много видове гърди. Най-много ги вдъхновяват такива гърди, каквито имат приятелките им. Не случайно вече и в Холивуд не са на мода изкуствено уголемените гърди.Мъжът може да стане роб на жена, която е плоска като дъска. Чудеса можете да направите, ако абсолютно никак не се притеснявате от гърдите си, какъвто и да е размерът им. Изобщо никой никога не е изработил задоволителни правила за това, какво привлича или възбужда мъжете. Най-близко до истината е стигнал онзи човек, който е възкликнал, че възхвалява до небето вида на своята любима. Вие получавате тялото си по наследство, що се отнася до костната структура и разпределението на плътта. Ако вашето тяло не е от типа на тялото на майка ви, то прилича на тялото на някоя друга предшественица в рода ви. Така че това, с което разполагате, е дошло от семейството, племето или етноса. Гордейте се с него!Можете да направите много със своята физика, ако се храните разумно и правите упражнения. Никакви диви диети! Има и такива случаи: някое момиче решава да спре да яде, защото не харесва тялото си. Това е много опасно, може да доведе до много тежки последствия. Добрата храна и упражненията ще стегнат тялото ви и ще накарат кожата ви да заблести, а очите ви да светят. Всеки човек е уникален и не формата и големината на гърдите, или пък килограмите са решаващия фактор за харесване от противоположния пол.

Това са химически вещества, които тялото ви отделя по естествен начин. Те се пренасят от кръвта до различни тъкани, където играят определена роля. Хормоните причиняват промените, които наблюдавате в тялото си и от външната му страна по време на пубертета.

Те контролират растежа Ви, развитието на цялата Ви репродуктивна система. Те отговарят и за растежа и узряването на вътрешните Ви органи. По време на този процес ще започне и менструалното Ви течение. От този момент нататък, дори менструацията Ви да не е съвсем редовна, можете да забременеете.

Притокът на хормони ви кара на моменти да се чувствате необяснимо щастливи, а в други – много нещастни, и ви карат да изпитвате цялата палитра от междинни чувства.Подобни приливи на настроения тъжни и радостни, се случват на всеки (в ключително и на момчетата) по време на пубертета!
Преди всичко пубертетът е игра на хормони, които са основните „заподозрени” за гореспоменатите промени. И при двата пола най-важна роля за растежа има хормонът соматропин, който отговаря за цялостното израстване на организма и се отделя от хипофизната жлеза. Половите хормони са тестостерон при мъжете и естроген при жените. Освен това има още някои „спомагателни” хормона — пролактин (спомагащ развитието на млечните жлези), дихидротестостерон, който пък спомага израстването на брада при момчетата и който се отделя от простатната жлеза. Особено полезен за съзряването през пубертета е следобедният сън, при който се отделят голямо количество хормони.
Социални и психологически аспекти
Пубертетът е свързан и с редица социални проблеми. Много от децата остават неразбрани от родителите си и от обществото. Често физическата промяна става прекалено бързо и телата временно стават несъразмерни, което създава комплекси на подрастващите. Момчетата често страдат от спадащия понякога рязко немутирал глас, а момичетата трудно свикват с болките, често съпровождащи менструацията през пубертета. Акнето също е голям проблем на юношите.
Освен физическата метаморфоза, психиката на индивида се променя. Детето вече става мъж или жена. Инфантилното поведение започва да отстъпва. Навиците, интересите и изобщо начинът на живот се променят. Започва сексуалното влечение, появява се либидо.
Пубертетът е една от най-важните фази в човешкия живот. Тя променя човека от дете към възрастен индивид, способен да се възпроизвежда. Пубертетът е труден и за самият индивид и за околните. Ето защо родителите трябва да бъдат по-търпеливи със своите деца, защото „танцът на хормоните” е неконтролируем процес.
Семейни проблеми
Изследвания показват, че момичета, чиито родители живеят разделени или са разведени, влизат по-рано в пубертета. Как да помогнете на детето си да се справи по-лесно със ситуацията?
Родителите на ранноразвити момичета се чувстват също така неподготвени както и дъщерите им за този процес. Те се опасяват, че децата им могат да пренебрегнат училището, тъй като вече се интересуват от другия пол. Но това не е така, защото ранната полова зрялост не е знак за сексуален интерес. Все пак може да се стигне до трудности в училище и проблеми с родителите, учителите и приятелите. Като последици са известни стресът и лесната раздразнителност. Не забравяйте, че колкото и да е физически развита дъщеря Ви, емоционално тя е още дете. Дори и когато се опитва да се държи като възрастен човек!
Подкрепяйте винаги детето си и му разяснявайте всички физически и душевни промени през пубертета.