Затлъстяването

Затлъстяването
Затлъстяването е натрупване на мазнини в организма, което води до излишна телесна маса с 20% повече от нормалните средни величини.

В зависимост от телесната маса съществуват затлъстяване I степен (когато телесната маса е с 29% по-висока от “идеалната”), II степен (когато излишната маса е 30-49%), Ш степен (когато излишната маса е 50-99%) и IV степен (когато излишната телесна маса е 100% или повече).

Затлъстяването е не само медицински, но и специален проблем, тъй като в развитите страни хората, страдащи от различни степени на затлъстяване са 20-30% от общото население.

Излишната телесна маса и затлъстяването възникват, когато постъпването с хранителния прием на енергия превишава нуждите от нея в организма. Това се увеличава с всяка изминала година и повишава риска от развитие на опасни заболявания: атеросклероза (2 пъти), хипертонична болест (3 пъти), ИБС (1,5 път), захарен диабет (4 пъти), холелитиаза (6 пъти), варикозно разширение на вените (2-3 пъти), полиостеоартроза (4 пъти), подагра (3 пъти). Основният механизъм на развитие на затлъстяването е увеличаването на количеството или обема на мастните клетки – адипоцитите и съдържанието в тях на липиди. Този процес може да се наблюдава през целия живот, но най-критични периоди за това са двата последни месеца от бременността, първата година от живота и периода на половото съзряване, когато количеството и размера на адипоцитите могат да достигат максимално значение. По този начин прекомерното хранене и излишната телесна маса в тези критични периоди представлява голям риск за развитие на затлъстяване в зряла възраст.

Днес съвсем явно липсват диети и курсове на лечение на затлъстяването. Знае се, че с първите свалени килограми се изхвърля само водата и малко количество от натрупаните въглехидрати. Още повече, че нискокалорийните диети, като заставят тъканите да освобождават белтъчините от производство на енергия като едновременно с това блокират така наречените липолитични, освобождаващи мазнините механизми. Мастните клетки се стремят да получават и да задържат дълго всяка нова молекула мазнина, тъй като тяхната задача, възложена от природата е да защитават организма от внезапни пристъпи на глад. Следователно, за да бъде човек строен, трябва да мобилизира от мастното депо мазнините, които са важен източник на енергия и да ги изпрати в тези клетки на организма, в които тази енергия ще бъде изразходвана според енергетичните нужди.

С цел първична и вторична профилактика на това заболяване и в състава на комплексната терапия се препоръчва прием на следните БАД на компания “Vision”:

“Антиокс” съдържа редица активни антиоксиданти, осигуряващи на организма комплексна защита и способстващи регулацията на липидната обмяна. “Свелтформ” съдържа в състава си Камбоджанска гарциния, Китайска камелия, които оказват положително влияние върху липидната обмяна, Кафяви водорасли, богати на различни ценни вещества, включително и йод, който регулира дейността на щитовидната жлеза, витамин С, притежаващ антиоксидантни свойства, а също и хром, понижаващ синтеза а липиди.
“Хромвитал” съдържа елевтерокок, гуарана и кола, които осигуряват ускорението на метаболизма, а също и хром, понижаващ синтеза а липиди.
Възстановителният комплекс (“Куперс”, “Биск”, “Активи”, “Мега”) съдържа комплекс от биологичноактивни вещества, ускоряващи метаболизма.
Мъжкият комплекс включва “Артум”, съдържащ биологичноактивни компоненти, нормализиращи хормоналната обмяна на мъжете, “Ламин”, съдържащ L-карнитин, способстващ за нормализацията на липидната обмяна, “Сталон”, съдържащ линолева киселина, нормализираща холестериновата обмяна.
Женският комплекс включва “Артемида” (Китайска ангелика), “Медисоя” (изофлавони на соята) нормализира хормоналната обмяна на жените, “Бюти” съдържа метионин и соев лецитин, нормализиращи липидната обмяна.
“Лайфпак Джуниър” включва пълен витаминно-минерален комплекс, нормализиращ обмяната на веществата.