Съвремените противозачатъчни

Съвремените противозачатъчни

Противозачатъчни, противозачатъчните, котнрацептиви, контрацептив, анти- бебе,хапче, подтискане овулация

Съвременните противозачатъчни

са разнообразни и ефикасни.

Много от вредните влияния

днес не съществуват.

Първото хапче анти-бебе е пуснато на пазара през 1960 година в САЩ. Ефектите,които е притежавало са далеч от тези на съвременните средства.Въпреки това са се запазили някои митове за контрацептивите. Днес "хапчето", както ежедневно наричаме контрацептива е така префинено, ниско дозирано и изпипано, че дори има множество положителни ефекти върху кожата, окосмяването и други. Модерната жена може вече сама да контролира ситуацията и да решава дали и кога би искала да забременее, като с това повиши удоволствието от сексуалния акт и се чувства по-свободна и еманципирана.

Съвременните противозачатъчни са разнообразни и ефикасни. Много от вредните влияния, които са имали първите, масово разпространени през 60-те години, днес не съществуват. И все пак изборът им следва да бъде консултиран с гинеколог, след преглед. Съобразени са и с кръвното налягане, телесното тегло, пълната здравна картина на жената.

Модерната жена може вече сама да контролира ситуацията и да решава дали и кога би искала да забременее, като с това повиши удоволствието от сексуалния акт и се чувства по-свободна и еманципирана.

Ефект

Противозачатъчни, противозачатъчните, котнрацептиви, контрацептив, анти- бебе,хапче, подтискане овулация

Много от жените, които преди да ползват

противозачатъчни, са се оплаквали от

болки в областта на половите органи,

след това са констатирали значително

намаляване на симптомите.

1. Основния ефект на "хапчето" се изразява в подтискането на овулацията. Това е процесът на отделяне на готова за оплождане яйцеклетка от яйчника. То подтиска този процес, което прави оплождането невъзможно.

2. Втория механизъм на действие се състои в подтискане на узряването на яйцеклетката в яйчника.

3. Затруднява се движението на сперматозоидите тъй като влагалищното съдържимо се сгъстява. На този ефект се дължи и по-рядкото боледуване от възпалителни заболявания.

4. Изтънява лигавицата на матката, тя обеднява на хранителни вещества, намалява кръвоснабдяването й. От тук следва и намалението на менструационното течение, което е един приятен ефект за всяка дама.

В днешно време, лекарите не изписват хапчета само като метод за контрол на раждаемостта, но и заради техните допълнителни, неконтрацептивни ползи като регулация на цикъла, намаляване на неговата тежест и доброто повлияване на кожата. Освен това, много от жените, които преди да ползват такива таблетки, са се оплаквали от болки в областта на половите органи, след това са констатирали значително намаляване на симптомите.

Лечебни ефекти

1. Намаляват междуцикълните кръвотечения.

2. Намаляват болката при менструация.

3. Намаляват обема на кръвозагубата.

4. Лекуват стерилитет.След 3-6 месечен прием и последващо прекратяване, се наблюдава т.нар "escape effect" .Спонтанно се отключва овулация , а понякога и свръховулация, което води до многоплодна бременност след стерилитет.

5. Лечение на поликистозна болест през пубертета.

- Положителен козметичен ефект: намалява окосмяването и омазняването на кожата, намалява акнето,комедоните, косопада, омазняването на косата ,

- Положителен метаболитен ефект: Намалява характерната за поликистозната болест склонност към напълняване.По-успешни стават диетите.Тазът и мускулатурата се оформят по-добре.

6. Лечение на белези на андрогенизация.-акне, повишено окосмяване, косопад, себорея.

7. Лечение на ендометриоза.Това заболяване се характеризира най-често с болезнена менструация. Дължи се на ектопично развитие на маточна лигавица (ендометриум) в други органи или кухини. Тези гнезда реагират по същия начин на хормоналните стимули както и маточната лигавица, а както казахме нейната функционалност е силно подтисната от противозачатъчните.Ето защо те също спират да функционират.