Анасон - за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

Рецептите на Петър Димков

 

Анасон - за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията Анасонът се използва предимно при възпаление на лигавиците на дихателните органи, при храносмилателни смущения, заболяване на бъбреците и пикочния мехур.
Съществува и див анасон - бедреница (Pimpinella sax/fraga). От дивия анасон се използва отвара от корен при заболяване на дихателните органи, бъбреците и пикочния мехур, при ревматизъм и подагра. Свареният на каша корен се употребява за лапи при отоци и циреи.
Анасонът се употребява за усилване на кърмата у кърмачките (или спряла кърма) по следната рецепта:
Смесват се по 30 г семена от анасон и копър, начукват се ситно на прах и се прибавят към 200 г мед. Объркват се добре и от тая смес се дава на кърмачки по 1 кафена лъжичка три пъти на ден преди ядене.
Анасоново масло - по 6-7 капки от него се капват върху бучки захар - отстранява обра-Зуване на газове и колики.
Регулира менструацията.
Изпълнява се следната рецепта - равни количества анасон, лайкучка, дърчин, карамфил иняколко зрънца чер пипер се барят 6 1.5 л бода, докато остане наполовина. Отварата се оставя да се утаи, прецежда се, пие се по 1 чаша, докато е топла, 3 пъти на ден. Препоръчват се разтривки по кръста и слабините. Разтривките и пиенето на отварата продължава, докато менструацията се оправи и тръгне редовно.
Употребява се против малария.
Скълцва се семе от анасон на прах, размес-ва се с мед и от тази смес се взема по 1 чаена лъжица сутрин и вечер преди ядене.