Билкови лекове за затлъстяло дете

 

Накарайте го да спортува

Пишем ви с голямо притеснение. Внукът ни е здраво жизнено дете с добър апетит (не е прекален), пие извънредно много течности и е на осем години, а тежи 47 килограма. Това много ни тревожи. Посъветваха ни да го изследваме за захарен диабет - за радост, пробите са отрицателни. Молим ви да ни посъветвате как да регулираме теглото му, тъй като за възрастта му е застрашаващо, а и вече в училище има комплекси.
На първо място, не го ограничавайте в храната. Той е младо момче, сега, както се казва «взима бой», расте и има нужда от всички съдържащи се в разнообразната храна вещества. Освен това ограничаването на храната и евентуалните забележки могат да предизвикат и нежелани психологични последици (още повече че и той, както казвате, в момента е леко комплексиран). Може би е добре да поограничи солта (ако прекалява с нея) поради прекаленото количество течности.
Запишете го да спортува нещо, което го влече. Това ще повдигне и тонуса, ще намали теглото и ще укрепи здравето му.
Ще ви предложим и няколко билкови рецепти, които се препоръчват против затлъстяване.
Вземат се 100 грама омайниче и се варят 5 минути в по-голямо количество вода. След като изстине, отварата се прецежда. Три дни поред се правят обливания на тялото след грижливо изкъпване. вечер се пие по една чаена чаша запарка от маточина.
B един литър вряща вода се пускат 5 грама канела, 10 грама глог и 10 грама кафяви водорасли. варят се 10 минути и се прецеждат. Пие се по една чаена чаша сутрин и вечер, без да се подслажда.
Смесват се no 100 грама кори от зърнастец и корени от глухарче и по 50 грама корени от гръмотрън, стръкове от полски хвощ и плодчета от копър. 1-2 лъжици от смесените билки се пускат в 3 чаени чаши кипяща вода и се варят 3 минути, след което се оставят да киснат 1 час. От прецедената отвара се пие по една непълна чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Лечението се провежда в продължение на 1-2 месеца. След почивка от една седмица може да се повтори. През това време се спазва нискокалорична диета.
Последната рецепта също е особено ефикасна при отслабване. Необходимо е на ден да се пият по два литра ябълков сок. При това може да се яде, като течностите се заменят със сока. Курсът на лечение продължава 10 дни. Желателно е да се пие пресен ябълков сок, приготвен вкъщи със сокоизстисквачка, без да се държи в хладилника.