Противогрипна ваксина за или против

Противогрипна ваксина за или против

Според ново изследване, публикувано на 6 октомври в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, което показва друго – че ваксината срещу грип при деца не ги защитава непременно от болестта. Проучването, ръководено от д-р Питър Силагий – изследовател от университета в Рочестър – обхванало 414 деца на възраст до пет години, които се разболели от грип през грипните сезони 2003-2004 и 2004-2005. Тези деца били сравнени с над 5000 техни връстници, които не боледували от грип по същото време. Оказва се, че ваксините срещу грип нямат голямо значение: децата, които били имунизирани не се разболявали по-рядко, отколкото неваксинираните деца. В действителност имало по-голяма вероятност имунизираните деца да бъдат хоспитализирани или да отидат на лекар, отколкото другите.

Но преди да решите да пропуснете ваксината тази година: експертите предупреждават, че резултатите от изследванията на грипа като горното зависят много от това, как са проведени. Важно е как се правят – каква част от населението се изследва, коя ваксина се използва и колко души обхваща. Т.е. резултатите може да са различни, при това със значителни отклонения. Изследването на университета в Рочестър например е анализирало ефективността на ваксините през два грипни сезона, в които грипният щам, включен във ваксината, не е съвпаднал съвсем точно с основно циркулиращия, който разболявал хората. Това може да обясни слабата защита на ваксинираните – ваксината може да е пазила от погрешни грипни вируси.

Да уцелиш точния щам винаги е игра на сляпа баба, но изследователите правят всичко възможно с базираните на науката предсказания кой грипен вирус ще обикаля през предстоящия сезон. Често обаче им се налага да правят тези предсказания девет месеца по-рано, съобразявайки се с продължителността на изготвяне на ваксината.