Как изглежда новороденото

Как изглежда новороденото

Главата
Най-просто казано, черепа на вашето бебе се състои от пластини, които все още не са напълно срастнати помежду си. Причината за това е по-лесното преминаване на бебето през детеродния канал. По време на този процес главата му може леко да се удължи и деформира, но това е нормално и не се отразява на мозъчното развитие на детето. Всички подутини и натъртвания изчезватоще през първите няколко дни или седмици.
Мекият участък на върха на бебешкия череп е мястото, където костта още не е срастната и се нарича фонтанела.. Черепната кост няма да се срастне напълно поне до 18 –ия месец на детето ви. Така че, понякога ще можете да “виждате” сърдечня пулс под скалпа му.

Очите
Вашето бебе може да не успее да отвори очите си веднага след раждането .Поради голямото налягане върху главата му по време на преминаването през детеродния канал може да се предизвика и спукване на някой капиляр в окото и появата на безобидни червени петънца на бялото на окото, но те се лекуват и минават за около 1-2 седмици. Бебето ви може да се роди със залепнали клепачи – жълтеникава течност по клепачите пречи на очите да се отворят. Това е доста често срещано явление и не е сериозно, стига да бъде правилно третирано от лекаря.
Новороденото може дори да ви изглежда леко кривогледо – отново не трябва да се паникьосвате. Обяснението е, че бебето вижда ясно на разстояние само 20 см, а при всяка по-голяма дистанция то не може да фокусира едновременно и двете си очи и движенията на очните ябълки не са синхронизирани . Обикновено този проблем изчезва след около месец, когато очните мускули са по-добре развити. Ако обаче и след третия – шестия месец положението не се промени трябва да се консултирате със специалист. Повечето деца се раждат със сини очи, но истинският им цвят се проявява към 6-тия месец.

Косата
Някои бебета се раждат с неестествено много коса, а други са напълно плешиви. Както и при очите, цвета на косата на новороденото не е окончателният. Окосмението по тялото на бебето е напълно нормално явление – скоро след раждането то изчезва от само себе си.

Гениталиите
У някои новородени, независимо от пола, през първите 3-4 дни се появява набъбване и уплътняване на млечните жлези. Това явление се свързва с хормоните /естрогени/, които преминават от майката в детето и затова се нарича "хормонална криза". Млечните жлези достигат големина на орех. Това състояние се задържа за една до две седмици и преминава спонтанно, лечение не се налага.

При новородени от женски пол през първите дни след раждането може да се наблюдава наличие на оскъден, прозрачен, стъкловиден секрет, който изтича от влагалището. Това явление е нормално и е свързано с хормонално въздействие. Секретът се почиства, като се спазват правилата за тоалет на седалището .

При почти всички бебета от мъжки пол през първите дни и седмици след раждането се установява физиологично набъбване на тестисите. Те могат да достигнат големина на лешник, дори на орех, но не са болезнени. Това набъбване обикновено изчезва към края на първия месец. Нерядко се наблюдава и събиране на течност между обвивките на тестиса /хидроцеле/. По-често се засяга единият тестис. Това състояние преминава за няколко седмици.

Пъпчето
Пъпната връв, която е синкаво-бяла и влажна при раждането, се отрязва. От нея остава съвсем къса част, която след 2 до 4 часа изсъхва и почернява. Остатъкът изсъхва и пада сам след около 7 дена, но вашето бебе не усеща никаква болка от това. Лекарят Ви ще покаже как да третирате пъпчето със спирт и пудра
Не се опитвайте да ускорите естественият процес на падане на пъпния остатък .

Кожата на бебето
При раждането бебетата са покрити с бяла, мазна материя, наречена верникс. Някои новородени имат по раменете и гърба малки фини косъмчета /лануго/, които опадат за няколко седмици. През първите 2-3 дни след раждането кожата на новороденото е интензивно розова или леко зачервена, мека и пухкава. След това зачервяването постепенно изчезва и започва залющване на повърхностния й слой. Това лющене продължава една до две седмици. У почти всички новородени се наблюдават т.н. "майчини петна". Те представляват малки червеникави, понякога сливащи се петна по кожата в областта на тила, в основата на носа и по челото. "Майчините петна" се състоят от разширени кръвоносни съдове, те изчезват до края на първата година след раждането и не се нуждаят от лечение.
Има и така наречени . "Монголски петна" . Установяват рядко и също не се нуждаят от лечение. Те са по-чести у новородени с потъмна кожа, голями са колкото длан и имат мастилено-черен цвят, локализират се главно по гърба, поясно-кръстцовата област и седалището. Те изчезват в края на първата година, рядко по-късно. Сухата кожа е характерна за преносени деца, но може да се наблюдава и у доносени деца. Тя може след къпане да се намазва с олио или зехтин. Обичайно след 2-3 седмици кожата добива нормален вид.

В първите дни след раждането по нослето, бузите и челото на бебето се наблюдават леко надигнати възелчета с белезникаво-жълтеникав цвят. Те представляват изява на свърхсекреция на мастните жлези и не налагат третиране с кремове и лекарствени препарати .

Дишането на вашето бебе
След първоначалния изблик на плач на бебето ви е много вероятно да не чувате никакъв звук от него, защото дишането на пеленачето е прекалено леко и неуловимо. Понякога е възможно бебето напълно да спре да диша за няколко секунди, но това е нормално и не е повод за притеснение. След време бебето започва да издава странни звуци при дишане – обикновено дишането е шумно и гъгнещо, а на моменти и неравномерно. Новороденото вдишва около 30-40 пъти в минута. Сърдечната честота е по-висока в сравнение с тази у възрастен човек тя е 120-140 удара/минута и се влияе от движенията и плача.


Физиологичната жълтеница на новороденото се появява на 3-6-тия ден след раждането, постепенно отслабва и изчезва напълно към 7-8-мия ден. Жълтеницата е резултат на нормално за възрастта разпадане на част от червените кръвни клетки на новороденото и образуване на жълт пигмент /билирубин/. Черният дроб не успява да елиминира билирубина изцяло чрез жлъчката, капилярите стават пропускливи и той се натрупва в кожата, която се оцветява в портокалов цвят. При по-силна изразена жълтеница очите на бебето могат също да се оцветят в жълто-портокалов цвят. Урината и изпражненията не променят цвета си. Новороденото е в добро общо състояние, но е леко сънливо и не суче добре.
Урината на новороденото е бистра, но в първите два-три дни може да е по-тъмна поради повишено съдържание на пикочни соли. Те й придават керемидено-червен цвят, който се установява и по пелените. Това оцветяване не трябва да създава безпокойство и страх у майката.
През първите два-три дни след раждането изпражненията на новороденото представляват тъмно-зеленикава лепкава материя с консистенция на паста за зъби, или мехлем. Тази материя се натрупва в червата на плода по време на вътреутробния живот и се нарича мекониум. Количеството й е около 100 грама, които се отделят за три-четири дни. През следващите дни при достатъчно кърма новородено започва да изхожда нормалните за него златисто-жълти изпражнения с бели топчета в тях , които имат кисела миризма. Броят на изхожданията в денонощие е обикновено 3-4 пъти.

Нормалните рефлекси
Орални автоматизми – имат огромно значение за новородените,доколкото обуславят възможността за сучене.
Рефлекс на Бабкин –притискането на дланта на бебето предизвиква отваряне на устичката
Хоботков рефлекс – леко почукване по устните води до съкращевние на мускулите около устата ,което предизвиква устните да се свият и да образуват “хоботче”
Търсещ рефлекс на Кусмаул – поглаждането с палец в областта на ъгъла на устата без да се докосват устните предизвиква обръщане на главата към съответната страна и отваряне на устичката като за сучене .
Смукателен рефлекс – възниква в отговор на дразненето на отвора на устата и се изразява със ритмични смукателни движения .

Тези рефлекси на новороденото се запазват за определено време и понякога объркват майките ,които решават че бебето е гладно и започват да го кърмят безразборно – а това довежда до храносмилателни проблеми и засилени колики.

Има и други рефлекси – които ще бъдат проверени от лекаря на детето ви при прегледа .
Как да се грижим за бебчо Утрото на всеки човек започва с посещение на банята: лек душ, освежаващо измиване и други известни на всички дейности, които ви напомнят за това, че денят е започнал. Предайте своите навици на детето, като му предложите да вземе участие в сутрешните процедури.

Ежедневният тоалет на бебето

Лице
Необходима Ви е кана или по-голяма чаша с преварена вода и няколко памучни тампончета Внимателно почистете бузките му, обърнете внимание на всички сгъвки – особено на вратлето.
В някои страни се препоръчва, докато бебето е съвсем малко, да не се къпе всеки ден. У нас обаче се практикува ежедневно къпане, като не е проблем да се използва специален шампоан за вана (що се отнася до сапуна, достатъчно е да го ползвате един път седмично).

Очички
Продължете сутрешния тоалет с почистване на очичките. Вземете две памучни тампончета, преварена вода или физиологичен разтвор. Намокрете тампона, много внимателно изтрийте оченцето от края на клепача към центъра на окото или от слепоочието към нослето. После задължително вземете нов тампон и измийте другото оченце.

Всичко трябва да ви е подръка! Никога не оставяйте бебето само върху масата за повиване, дори да се налага да се обърнете само за минута. Предварително си осигурете необходимите неща: памучни и марлени тампончета, физиологичен разтвор и охладена преварена вода, аспиратор, крем и др.

Ушичките
Може да почистите ушенцата на бебето с клечки за уши или с направени от вас памучни фитилчета. Навлажнете памука с вода, физиологичен разтвор или с бебешко олио. Внимателно почистете всички извивки на ушната мида, както и местата зад ушенцата. Не се опитвайте да проникнете вътре в ушния канал , а само почистете ушната мида и кожата зад ухото на бебето. Прокарвайте внимателно тампона по края на ушния канал - без да искате, може да бутнете тампона навътре или да причините болка на детето.

Носле
Ако бебето има засъхнали корички заради сухия въздух, промийте нослето му с физиологичен разтвор. Обърнете главичката на детето встрани, противоположно на ноздричката, която ще чистите; капнете 1-2 капки и изчакайте, докато не изтече от съседната ноздричка. Внимателно попийте секретите със салфетка.
Не използвайте навити памучни фитилчета, тъй като има опасност от попадане на власинки в носните ходове, което от своя страна може да причини хроничен ринит.
За да се справите със силната хрема, ще ви трябва специално приспособление – аспиратор. Натиснете помпичката с пръсти, вкарайте накрайника в ноздричката и постепенно изпускайте въздуха (за другата ноздричка вземете нов накрайник). След процедурата измийте и стерилизирайте аспиратора. Все пак най-добре е да се консултирате с наблюдаващия педиатър, който, ако е необходимо, ще ви предпише специални капки за нос.

Пъпчето След като остатъкът от пъпната връв падне (към 10-ия ден след раждането), почиствайте пъпчето всеки ден, докато раната зарасне напълно.
Използвайте памучен тампон или клечка за уши, напоена със спирт (70 или 95 %), за да почистите кожата около пъпчето (на третата седмица може да заместите с преварена вода). Подсушете с марлен тампон и напръскайте с антибиотичен спрей в продължение на 3-4 дни. Не се тревожете – пъпчето може да кърви периодично и по малко дори до края на първия месец, но все пак обсъдете това с лекаря си .Никога не дърпайте пъпния остатък на колкото и тънка част да се държи !
Ноктите
Поддържайте ноктите на бебето къси, за да не може да се драска. Най-добре е да ги режете след баня, когато са меки или когато спи и е неподвижно . Използвайте специални ножички със затъпен връх, които са безопасни за рязане на нежните бебешки нокти. Режете по права линия, иначе ъгълчетата на ноктите може да се враснат в кожата и да предизвикат възпаление.

Бебешката козметика
Каквато и козметика да ползвате винаги правете тест – мазвате леко от препарата на ръчичката на бебето и ако няма зачервяване на мястото може да приложите продукта.

Къпане на новороденото
За предпочитане е къпането на бебето да се извършва с течаща топла вода. Така се премахва възможността замърсена от седалището вода да попадне в устата и по лицето на детето. Бебето може да се къпе спокойно и във вана или коритце, като предварително се измива седалището му.
Ако пъпният остатък не е паднал новороденото трябва да се къпе чрез обливане, пъпчето се запазва сухо. Ако пъпният остатък случайно се намокри, то той се под сушава с памуче, натопено в спирт. Температурата на въздуха в стаята по време на къпането трябва да бъде 22-24С. След първия месец детето може да се къпе при стайна температура.
Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото - 36-38С. Придържането на бебето при къпане изисква известно умение. С лявата ръка обхваща неговото ляво рамо и мишницата, така че главичката на бебето да легне върху китката и предмишницата на къпещия го. С дясната ръка се хващат крачетата на бебето и то се потапя внимателно във водата.
Най-напред се измиват главичката, лицето, шията и гърдичките. След това с помощта на дясната ръка бебето се обръща, така че то да легне с гърди върху лявата ръка, като с пръсти се държат дясното му рамо и мишницата. Измиват се гръбчето, седалището и крачетата. Особено внимание се обръща на гънките, където обикновено се задържат мъх от пелените, кожен секрет и други материи, които могат да предизвикат възпаление.
Необходимо е и да се измият дланите на бебето, като се разгърнат пръстчетата му. Преди бебето да се облече трябва да се попие водата от кожата му, без да се бърше, тъй като кожата му е много нежна. Добре е слабинните гънки и седалището да се намажат с олио или бадемово масло. Някои бебета понасят много добре пудренето с талк или детска пудра. Ако в областта на седалището или кожните гънки в слабинната област на бебето се появи възпаление, то те трябва да се намажат с крем , който се предписва от лекаря обслужващ детето ви .
Сменяне на пелените на бебето трябва да се прави преди всяко хранене независимо от това дали е от гърда или с биберон.
Новороденото се подмокря почти на всеки час. Освен това то се изхожда по 3-4 и повече пъти в денонощието. Затова се налага подсушаване няколко пъти през денонощието - при всяко кърмене. По правило подсушаването става преди кърмене, за да не се нарушава сънят на бебето след като се насуче.
При момиченца почистването на седалището се извършва чрез избърсване с мокри кърпички в посока от половите органи към ануса,. След това седалището се измива с топла течаща вода.

Дрешките и пелените са първото нещо, което трябва да си набавите.
В началото бебето расте и наддава много бързо, поради което в магазините се продават специално дрешки за новородени, които могат да бъдат използвани или само през първия месец или най-много - до края на третия. Не купувайте прекалено голямо количество дрехи, защото съвсем скоро няма да може да ги ползвате. Същевременно е редно да се съобразите, че ще са ви необходими достатъчен брой резервни дрехи, за да не ви се налага да перете на ръка.

Пелените за многократна употреба вече са по-рядко използвани, защото тяхната употреба е доста трудоемка. Все пак е добре да имате подръка един комплект пелени за многократна употреба, дори и да сте решили да използвате само памперси. Пелените задължително трябва да са предварително изпрани и изгладени с гореща ютия. Комплекта е от 4 броя – голяма бархетна пелена с размер 100х100 см, малка бархетна пелена с размер 100х60х65 см и две тензухени пелени с размер 100х100 см. За един ден са нужни средно по 6-7 такива комплекта и ако смятате да разчитате само на тях, за да не перете два пъти дневно, ще е добре да се снабдите поне с 15 комплекта. Тези пелени можете да използвате като допълнително средство заедно с пелените за еднократна употреба – например само през нощта – в този случай ще са ви необходими по-малък брой комплекти.

Повиването не е задължително, дори не е желателно и спокойно можете да използвате гащички, при което краката на детето да са свободни още от първите дни.


Пелени за еднократна употреба – предлага се голямо разнообразие от марки пелени за еднократна употреба (т. нар. памперси). Всички те се отличават с високо качество и единственото, от което трябва да се ръководите при техния избор е цената и теглото на бебето (взависимост от вида памперсите се разделят според теглото - за 3-6 кг или за 2-5 кг).
Броят на отделните дрехи силно зависи от вида на използваните пелени. При пелените за еднократна употреба обикновено дрехите се запазват сухи и не се нуждаят от подмяна. При платнените пелени е наложителна многократна смяна на дрехите през деня, защото при подмокряне бебето измокря и горните си дрехи. В тези случаи препоръчваните бройки дрехи е необходимо да бъдат поне удвоени.
Памучни боди-памперси – минимален брой 3, препоръчителен брой 6. Удобното закопчаване дава възможност за бързо и лесно обличане. Замества бельото и се облича непосредствено върху памперса.
Ританки – минимален брой – 2, препоръчителен брой - 4.
Бебешки гащеризони – минимален брой – 3, препоръчителен брой – 5. Добре е да закупите един или два по-официални (с картинки и дантелки) гащеризона - за случаите, когато посещавате детската консултация, и 2-3 за ежедневна употреба.
Памучна жилетка с копчета – минимален брой - 3, препоръчителен брой -5. Съчетава се с ританките или гащеризоните.
Гащички – минимален брой - 2, препоръчителен брой - 3. Броят им зависи от използването на боди-памперсите. Ако не използвате боди-памперси, които са доста удобни, е добре да се снабдите с повече чифтове гащички.
Чорапки – не повече от 3 чифта.
Терлички – минимален брой –1, препоръчителен брой – 2. Използването им дава възможност добре да се изпънат по тялото на бебето обикновено по-широките от необходимото дрехи.

В магазините се продават готови комплекти за изписване на бебето от родилния дом, които включват пелена, шапчица, ръкавички, буйки и чифт горни дрехи (жилетка с ританки или жилетка с гащеризонче).

Препоръчително:
Спално чувалче – изцяло покрива бебето като същевременно му позволява да рита свободно с крака. Препоръчват се моделите без ръкави.
Ръкавички -1 бр-предпазват детето от одраскване.
Бебешка шапчица – 1 бр-тя не е необходима на новороденото, а малко по-късно, когато тръгнете да го извеждате на разходка. Трябва да изберете шапчица, която да е от фина памучна материя, за да не спарва главата на детето.
Прах за пране на бебешките дрехи или течен препарат за пране с омекотител – прахът за пране на бебешки дрехи е специално произведен за нуждите на бебето. Възможно е да се съчетае с омекотител за дрехи.
ЖЕЛАТЕЛНО Е СЛЕД ОСНОВНОТО ПРАНЕ ДА ИЗПЛАКВАТЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ИЗПРАНИТЕ БЕБШКИ ДРЕШКИ !

Кърмене на новороденото
Първото кърмене на новороденото дете трябва да стане до 6-тия, дори до 3-тия час след раждането. При всички случаи първото кърмене не трябва да се забавя след 6-тия час. Всъщност много често първото кърмене е само опит за сукане.
Обикновено бебето поема не повече от една чаена лъжичка от първото мляко, наречено коластра. Коластрата се отделя от гърдата на майката през първите 3-4 дни. Тя е много по-гъста отколкото зрялото майчино мляко и съдържа три пъти повече белтъци и соли.
Освен това коластрата съдържа много имунни вещества срещу бактерии и вируси. Преди всяко кърмене гръдното зърно и кожата около него се почистват. Първите няколко капки мляко се изцеждат навън. Ако бебето не започне веднага да суче, то няколко капки мляко /кърма/ се изцеждат в устата му, и когато усети вкуса на кърмата то започва да суче.
При кърменето нослето на бебето трябва да остане открито, за да може то да диша свободно. За целта гърдата се придържа с противоположната ръка, като гръдното зърно и кожата около него се оставят между показалеца и средния пръст.
Ако въпреки усилията детето само ближе зърното и не започне да суче добре още при първите кърмения, то майката трябва да изцеди млякото в устата му. Като начало това задоволява нуждите на бебето. Ако обаче изцеденото мляко остава в устата на бебето и то не гълта, то трябва непременно да се потърси лекарска-акушерска помощ.
За повечето майки кърменето през втория и следващите дни става в седнало положение. Това е по-удобно за майката. Количеството на млякото обикновено се увеличава към третия ден, но понякога и по-късно. Това се познава по напрягането на гърдите, което може да се съпровожда и от лека болезненост. Само в редки случаи се появява лека треска, която е израз на задръжка на мляко в гърдата. Затова млякото трябва да се изцежда от гърдата след всяко кърмене.
Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато заспиване на майката даже за минута може да задуши бебето с гърдата, която притиска дихателните му пътища. Отделянето на млякото не се влияе много от поемането на течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето и изцеждането на млякото докрай след кърмене.
У нас, както и в повечето страни, е прието бебето да се кърми на три часа. Това се основава на факта, че стомахчето на бебето се изпразва от поетата храна за 2 1/2 - 3 часа. Интервалът от 3 часа трябва да се спазва в общи линии, без излишна педантичност. Ако при някое кърмене бебето е изсукало по-малко от необходимото мляко, то може да се пробуди малко по-рано и да се накърми следващия път 10-15 минути по-рано.
Позволено е и обратното - ако бебето спи, то може да не се буди точно в часа за кърмене и да се изчака 10-15 минути. Общоприетите часове за кърмене са следните: 6, 9, 12, 15, 18, 24. Може обаче да се започне и с 1/2 час по-рано или по-късно.
Свободното кърмене /т.н. гъвкав режим на кърмене/ се състои в това, че на бебето се предоставя само да определи интервалите между кърмениятя, както и времетраенето на сукане. Този начин се основава на взаимното регулиране на съотношението между сукането на бебето и отделянето на кърма от майчините гърди. Този начин не се възприема от повечето детски лекари в света, а също и у нас. Възраженията са: често се стига до прехранване, не се осигурява спокоен сън нито за бебето, нито за майката, бебето става капризно. У нас свободният режим на кърмене означава, че на бебето се разрешава да суче колкото време желае, докато се нахрани. Следователно, може да се удължи времетраенето на кърмене, обаче броят на кърмененията и интервалът между тях не се променят.
Повечето от здравите бебета се насукват за 15-20 минути. Тогава бебето заспива на гърдата, отпуска я, и спи непробудно 2-1/2 - 3 часа. Млякото, което се събира в едната гърда за 6 часа, е достатъчно, за да нахрани бебето. За това не е нужно при всяко кърмене да му се предлагат и двете гърди. При едното кърмене се поднася едната гърда, а при следващото - другата.
Едновременно кърмене от двете гърди се препоръчва само в първите две седмици с цел да се изпразват те докрай и да се подтиква отделянето на повечето кърма, както и при недостиг на кърма
Разбира се начина на кърмене зависи от детето и майката и трябва да се намери най-подходящия режим за бебето ,а при нужда и с помощта на лекаря на бебето .

Въпроси вълнуващи родителите

Колко често да стерилизирам залъгалката и шишетата на бебето?
За най-малките бебенца е важно шишетата, бибероните и залъгалката да се стерилизират преди всяка употреба, като преди това добре се измиват под течаща вода. Ако залъгалката падне на земята по време на разходка, веднага я подменете с друга (резервна). В никакъв случай не слагайте мръсния биберон в устата на бебето – по този начин ще внесете в организма му бактерии и нечистотии. Много често майките облизват падналия биберон и след това го връщат в устата на бебето. Това е абсолютно недопустимо. Както и никога не топете биберона-залъгалка в мед или захарни разтвори ,защото това променя средата на устната кухина и е възможно да се развият гъбички в устата на бебетол

На какво да обръщам внимание в грижата за пъпчето?Най-важното е пъпчето да е винаги идеално сухо. За тази цел трябва да третирате мястото с антибиотична пудра при всяка смяна на пелените. Ако по време на баня няколко капки вода попаднат върху него, не се притеснявайте. Вземете чиста кърпа и внимателно попийте. Почистете с памуче с 95° спирт.
Пъпчето трябва да падне само до 14-ия ден след изписването. Ако продължава да кърви, задължително се консултирайте с педиатър.

Когато бебето заплаче, веднага ли да го взема на ръце, или първо да се опитам да го успокоя?През първите 4-6 седмици е добре да вземате на ръце бебето, ако плаче продължително (повече от пет минути). След това бихте могли да го оставяте да плаче малко по-продължително. Важно е детето да не е с усещането, че е изоставено. Понякога е напълно достатъчно да му говорите с успокояващ тон. Така то ще знае: мама и тате са винаги до мен, когато имам нужда от нещо.

Да пазя ли тишина, докато бебето спи?В никакъв случай. Говорът (но не и викането) и шумовете действат по-скоро успокояващо на бебето. Ще направите услуга и на себе си, и на него, ако не ограничавате шума в дома си. Децата, отглеждани в тишина, са по-нервни и по-чувствителни към шума.

Какъв биберон да избера: силиконов или каучуков?Препоръчват се бибероните от естествен каучук, макар че имат по-къс живот от силиконовите. Каучукът е по-мек и еластичен от силикона и бебето използва по-малко усилие да суче. Освен това каучукът запазва температурата на течността. Изборът на биберон зависи изцяло от вашите предпочитания. Много по-добре за бъдещите зъбки и захапка на бебето е да свикне да се успокоява с биберон-залъгалка вместо с пръстче (най-често палеца).

Трябва ли да оригваме бебето след всяко хранене?Важно е бебетата винаги да се оригват след хранене. Ако детето суче спокойно, то поема минимално количество въздух и вероятно невинаги се оригва. След хранене вземете бебето на ръце, подпрете го на рамото си и го погалете по гръбчето, за да върне обратно поетия въздух. По-лакомите бебета гълтат повече въздух по време на хранене и се оригват по-лесно и шумно.

Кога за първи път да изкъпя бебето?Ако пъпчето вече е паднало, значи е време за първата баня. Обърнете внимание на това температурата на водата да е приятна на пипане (направете теста с лакътя – там кожата е изключително тънка и топлочувствителна, за разлика от кожата на дланите). Достатъчно е да къпите бебето три-четири пъти седмично. Ако имате желание, след банята може да направите леко масажче на бебето (от главата до петите).

Кога да изведа бебето за първи път на разходка?Първите десет дни от живота на бебето е най-добре да преминат в домашна обстановка (същото важи и за родилката). Разбира се, може да излизате на въздух за няколко минути, ако атмосферните условия го позволяват. През студените месеци бебето ще се чувства най-добре, ако по време на разходка е в бебешката количка с топло чувалче. Отменете разходката, ако е много ветровито, мъгливо или прекалено влажно.

Има ли бебето ми повишена температура и как да я измеря ?Майките обикновенно усещат когато бебета имат повишена температура не само с целувката по челцето.Темепературата на бебето се измерва със живачен или електронен термометър с тънко връхче и най-добре в дупето на бебето.Как става точно – намазвате връхчето на термометъра с мазнина или кремче повдигате двете крачета на бебето нагоре като сте ги хванали с едната ръка и с другата пъхате термометъра в ануса на бебето.Много често това предизвиква изхождане по голяма нужда , което затопля термометъра и показанията му не са верни.Ако това се случи повтаряте процедурата.След отчитането на стойността от показанието на термометъра се изваждат 0.5 градуса .Например ако термометъра отчете стойност – 38.0 градуса то температурата е 37.5 градуса .При бебетата нормалната температура в следобедните часове ,а понякога и когато никнат зъбките може да бъде до 37.5 градуса след като сте извадили 0.5 от показанието на термометъра .

Други

Някои майки са силно шокирани от липсата на майчински инстинкт при първото поемане на бебето в ръце. Причините за това са много и различни – може да се дължи на усложнения при раждането, нереалистични очаквания и представи за този момент, изтощение, хормонален дисбаланс и дори лош спомен от детството на майката. Тази “апатия” обикновено трае от няколко часа до няколко дена, но не повече - съвсем нормално и естествено явление, което не бива да ви притеснява.

Какво не бива да правите

Никога и под никаква форма да давайте Аспирин на бебето включително и не го разтривайте с мас и аспирин!
Не слагайте готварста или морска сол във водата за къпане и не къпете бебето с яйце!
Не накапвайте кърма или маслени разтвори в нослето на бебето !
Не давайте на бебето лекарства без да сте се консултирали с вашия лекар !
Не правете неща , които някой ви казва ,че помагат при съответния проблем без да сте се консултирали с Вашия лекар!

Препоръчвам да записвате на лист всички въпроси ,които Ви вълнуват – така няма да пропуснете нещо важно - и при срещите с лекаря на детето спокойно да си извадите листа и да ги обсъдите .

Помнете – Вашето дете е уникално и винаги се консултирайте с вашия лекар когато сте притеснени за детето си !!!!