ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ

ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ

Грипа е остро респираторно заболяване което се причинява от вируси. Семейство ортомиксовируси,род инфлуенцавирус,РНК вируси с големина около 100nm..За сега са известни три типа грипни вируса А, В , и С Разпространява се по въздушно-капков път. След заразяване заболяването протича в няколко етапа-кратък период на инвазия и безсимптомно заразоносителство,клинична изява и възстановителен период.Заразата се разпространява от болните и от привидно здрави хора в първия период от заболяването или при атипично безсимптомно протичане. Коварството на грипните вируси е бързата изменчивост на вируса(мутира), което не позволява образуването на траен имунитет.По просто казано Вие можете да боледувате няколко пъти за един сезон от едно и също заболяване.Другата неприятна новина е ,че грипните вируси съсипват защитата на организма и са причина за много усложнения,най-често бактериални суперинфекции.Ако се разболеете:1.Никакви антибиотици(вирусите не се повлияват от какъвто и да е антибиотик или химиотерапевтик).2.В началото трябва да използувате сироп който подтиска кашлицата,но по късно ви трябва отхрачващо средство.(Ако направите обратното в началото няма да има ефект,а по късно ще направите пневмония от задържаните секрети.) 3.Витамин С: например 3х2т. от 100mg.По големите дози не се усвояват,няма никакъв смисъл да пиете през устата повече от 500mg.на ден.4 Използувайте всички бабешки лекове:топъл чай с мед,краката в леген с гореща вода и др.5 Пазете се от кихащи,кашлящи и т.н.,не бива да забравяте ,че нямате 100 % имунитет след преболедуване или имунизация.
Веднага ще попитате,как така след като тези гадинки са толкова изменчиви може да има ваксина.Антигенната същност на вирусите е доста сложна и не мисля ,че на някой му е притрябвало да знае подробности,за това ще бъда кратък. Първо променлива е само една част от структурата,другата остава непроменена и второ има определена цикличност в развитието на епидемиите,което дава възможност да се прогнозира типа и вътре типовите специфични антигени за определен сезон.За целта ежегодно в СЗО(световната здравна организация ) и Комисия на Европейската общност определят антигенният състав и вирусните щамове за предстоящия грипен сезон.Въз основа на тези прогнози се изработват ваксини,като се култивират вируси върху кокоши ембриони и се обработват с антибиотици.Инактивирането на вируса се извършва с формалдехид. В България на пазара има четири варианта:

1.Influvac - производство на Солвей фарма. При деца се прави след 6месеца и до три години се дели на две(половин доза).Субюнитна

2.Vaxigrip,Vaxigrip junior - производство на лабораториите Пастьор( Aventis Pasteur).Сплит

3.Inflexal V - производство на Berna Biotech Швейцария - адювантна вирозомна

4.Fluarix - производство на SmithKline Beecham.При деца от 6месеца до 35 месеца по половин доза през 4седмици.Сплит

Нагледно представяне на видовете ваксини:

Противопоказания:Свръхчувствителност към яйчен белтък,и продуктите използувани при обработка на ваксината- антибиотици,формалин и др.При остри инфекции и температурни състояния.

При кърмене няма противопоказания,при бременност няма достатъчно клинични данни за интерпретация и не се препоръчва.

ИМУНОМОДУЛАТОРИ

Голяма група от препарати,които повлияват имунната система.Най общо те са имуностимулатори и имуносупресори. Супресорите се използуват при автоимунни заболявания и трансплантации на органи,което не е тема на това изложение.В случая ни интересуват имуностимулаторите,т.е. тези медикаменти, които ще стимулират имунната ни система в борбата с вирусни и бактериални инфекции.Имунната система е сложна организация от клетки и имуноглобулини която разпознава собствените за организма тъкани и органични молекули и атакува(унищожава) всичко "чуждо".Освен това има способността да "помни" вече постъпвалите в организма чужди агенти и по този начин да ги унищожава по-бързо при повторна инвазия.От казаното до тук става ясно ,че нашата "вътрешна полиция" извършва своята работа чрез:1.Патрулира и наблюдава на границата(въздухоносни и храносмилателни пътища) и в организма(кръвна циркулация). 2.Разпознава, 3.Сигнализира за тревога, 4.Организира защита, 5.Унищожава, 6.Създава картотека на "престъпниците"(Имунна памет). Запомнете добре този "гениален" анализ,защото с него ще си помагам при описание на действието на всеки медикамент.

Бактериални препарати - използуват се убити бактерии,приети през устата те действуват на първото ниво-"границата"и активират всички отдели от веригата.

Респивакс 25мг.за деца и 50 мг.за възрастни.От месец октомври по 1 таблетка десет дни в три последователни месеца.За профилактика при страдащи от чести инфекции на дихателните пътища-ринити,синуити,ангини,бронхити,пневмонии.

Broncho-Vaxom 3.5мг.за деца и 7мг. за възрастни ,по същата схема като Респивакс.Има същите показания.От лични наблюдения това е по-добрият вариант,но е доста по-скъп около 30лв.

Imocur enfant 20мг.капсули за деца-същите показания и схема на профилактика.

Ribomunil таблетки,спрей и ампули-по три таблетки сутрин 4 дни от седмицата за 3 седмици.

I.R.S.19 аерозол по две инхалации във всяка ноздра всеки ден в продължение на 2 седмици.
Biozin таб.400мг.по една сутрин и вечер.
Синтетични медикаменти

Isoprinosine 500мг.таблетки и сироп 80мл.Препарат с мощно противовирусно действие.Може да се каже ,че действува на ниво 4.Организация на защита и по-точно увеличава оръжията на полицията.Използува се в онкологията и при всички вирусни инфекции:грип,херпес,хепатит,паротит и др.Не при бременни и кърмачки.Може да предизвика подагрозен пристъп.При възрастни 3х2т.за 5дни.При деца сироп:до 2год.2х5мл.,2-4год.3х5мл.,4-6год.4х5мл,над6год 3х1т.След 5дневно лечение се препоръчва една седмица почивка.

Amantadin /Amantin Ratiofarm, Viregit K, PK Merz 100mg.Антипаркинсонов препарат с противогрипно действие при Грип тип А2 пречи на проникването на вируса в клетките и вероятно подтиска синтезата и репликацията.Използува се като профилактично средство при грипна епидемия в доза 2х1 на ден.

Antistenocardin Използува се като противосъсирващо средство, но като странично действие този препарат подобно на Изопринозина освобождава ендогенният интерферон и има доста добър ефект при вирусни инфекции.3х3т за една седмица.

Levamisole 50 и 150мг.още един препарат използуван за лечение на паразити,но с имуностимулиращо странично действие.Действува на ниво организация,но действува на броя на полицаите.х150мг.на ден три пъти седмично,при деца 2.5мг/кг. през 4 дни.

Билкови

Esberitox , Echinacea, Cefatox - Билка с много добър неспецифичен имуностимулиращ ефект.Действува на всички нива.Няма противопоказания. 3-4х2-3т.на ден за 5-7-10дни.

Герисан - Екстракт от корените на кръвен здравец.Неспецифичен имуностимулатор х1 к. на ден

Cigapan капсули за деца и възрастни - руски препарат от еленови рога с поливалентно действие. х1к.на ден

Citrosept или Българския аналог Biocitrin - концентрат от грейпфрут на капки в различни схеми и за каквото се сетите - от хипертония до шизофрения(?!),полово-предавани заболявания(!),бъбречни заболявания(!) имунопрофилактика,остри респираторни инфекции и хрема, хронични заболявания, гъбички,спин!!!............ целия свят е пощурял. Лично аз мисля че не е панацея но върши работа като имуностимулатор,помага за по - бързо възстановяване при респираторни и стомашно чревни заболяване, кожни инфекции,кандидоза, при атеросклероза и е добър за провеждане на диета...... все пак грейпфурта съдържа химични субстанции които чувствително могат да променят действието на доста лекарства - антибиотици,антикоагуланти, л-ва за сърце и много други.... консултирайте се с Вашия лекуващ лекар!!!

Колоидни препарати: Произведени по специална технология в САЩ Калифорния.Има голяма гама от препарати комбинирани витамини,микроелементи,билки и други с насочено действие.Изписват се на специални рецепти.

Хомеопатия

Oscollococcinum хомеопатичен препарат с много добро профилактично и лечебно действие при вирусни инфекции. Профилактично х1 туба-доза седмично за три месеца.Лечебно х1туба-доза през 6 часа веднага при първите симптоми на грип.