Как да се опазим от студа

Студените крака и зачервеният нос са най-безобидните последици от минусовите температури, които могат да бъдат много опасни

Снимка: ЕПА/БГНЕС Студът може да бъде много коварен - особено за децата, увлечени в игри.

Студът, снегът и ледът поставят всички ни на изпитания. Студените крака, зачервеният нос и мръзненето обаче са най-безобидните последици от минусовите температури, тъй като студът може да бъде много по-опасен.
Когато градусите са под нулата (а дори и над) в никакъв случай не бива да се забравя шапката, тъй като в противен случай през главата ще ни напусне голяма част от телесната топлина.
Много важна е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма.
Най-изпитан е т.нар. принцип на лука - върху топлите долни дрехи трябва да облекат няколко пласта горни, което помага за адаптирането към външната температура.
Според специалистите първите щети могат да бъдат нанесени още при температури от плюс 6 градуса, особено при по-голяма влажност на въздуха или при силен вятър.
При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина.Пониженото кръвно налягане води дотам, че в студа лицата на хората са по-бледи и крайниците побеляват.
При по-продължителното излагане на мраз в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което води до нарушения на кръвообращението, а при
най-тежките случаи - до умъртвяване на тъканите
Особено застрашени са хората, страдащи от заболявания като артериосклероза, при които циркулацията на кръвта и без това е ограничена.
Алкохолните напитки, към които мнозина прибягват за сгряване, действително разширяват кръвоносните съдове и допринасят за по-доброто кръвообращение, но и по-бързо водят до отделяне на топлината навън. Освен това спада чувствителността към болката.
Играещите на снега деца често не забелязват ниските температури и затова е важно родителите да не ги оставят дълго време навън.
Медиците различават три степени на измръзване: първо - кожата се зачервява, второ - след затопляне по горния й слой се образуват мехури, и трето - кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена.
След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва. Измръзналите части не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло.
Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или с топла вода. Много е важно и да се пият топли напитки.
При по-сериозните измръзвания обаче задължително трябва да се потърси лекарска помощ.