Дълголетието не е невъзможно

 

[article_5536_thema61.jpg]
Искате ли да живеете дълго? Да работите без очила на 195 години като иранеца Саид Али или жителката на Боливия Макаранже, която е трудоспособна на 203 години. Тези случаи не са измислица и дори не са случайност: много от човешките органи са предвидени да работят пълноценно не десетилетия, а в продължение на векове. А истинската възраст на човека се определя от състоянието на кръвоносните му съдове. И какво ви пречи да поддържате сърдечносъдовата си система в ред?
Има и други поразителни примери за дълголетие, французинът Пиер Дефурнел се жени за трети път на 120 години и има трима синове, родени през различните векове: 17-и, 18-и и 19-и. 95-годишната туркиня Фатима Едиргер през 1964 г. ражда близнаци от 127-годишния си съпруг.
И така, вие вярвате ли, че можете да бъдете работоспособни и на сто години? Но примерите от нашето ежедневие доказват: човек може да бъде слаб и болен още на 30 години. В каква „възрастова група" влизате вие, зависи от състоянието на кръвоносните ви съдове или по-точно от ширината им. Ако съдовете ви са широки - не трябва да се тревожите, но ако се стесняват - шансовете ви за дълголетие са малки. Кои са враговете на дълголетието, стесняващи съдовете?
Враг номер 1 за жената: ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Смъртоносните дози на циановодородната киселина и никотина са едни и същи и са равни на 0,08 грама. А капка никотин убива кон - банално, но вярно. Ако човек изпуши една след друга 25 цигари, ще настъпи отравяне за петнадесет секунди. За щастие, 25 цигари наведнъж никой не пуши, така че очевидно отравяне не се получава. Но има една невидима отрова.
Пушенето - това е наистина един вид медитация, но защо вместо цигара не поднесете към устните си, да речем, една чаша сок или не вдишате аромата на цветя? Релаксиращият ефект ще бъде същият, но ще съхраните сърдечносъдовата си система, белите дробове, стомаха, зъбите, кожата...
Враг номер 2: АЛКОХОЛЪТ
Този древен наркотик е средство за понижаване на психоемоционалния стрес, за активиране на механизмите на положителните емоции. Малките дози от него, задействайки най-малките капиляри, сгряват, премахват умората и предизвикват жизненост. А чашата червено вино се смята за лекарство за целия организъм. Тогава какъв е проблемът?
Фактът, че малките дози алкохол скоро вече не са в състояние да предизвикат желания ефект (например подобрено настроение). А при прехода към средни и високи дози постепенно възниква психологическа и физическа зависимост - едно от най-лошите „усложнения", свързани с употребата на алкохол. Заедно с влошаването на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, депресията, общата деградация това може да доведе до непосредствена смърт, физическа и личностна.
Враг номер 3: СТРЕСЪТ
Ако първите врагове, тютюнът и алкохолът, свиват постепенно кръвоносните съдове, то третият враг прави това с чудовищна бързина.
Мрачно, потиснато настроение, тежка обида, злонамерена завист, гняв, ревност, страх -всички те са врагове на кръвоносните съдове, които едва ли може да се избегнат напълно.
От употребата на алкохол или цигари може да се откажем веднъж и завинаги, но стресът отдавна е станал „допълнение" към нашия живот.
Какво се случва, когато, да кажем, някой се нахвърли на вас с обидни думи или с нож? Съдовете веднага се свиват, понякога до такава степен, че може да спре притокът на кръв. Излишно е да казвам, че ако спре кръвоснабдяването на мозъка и сърцето, след това идва и мигновена смърт. При гняв, завист, ревност и мъчителни съмнения съдовете също се свиват рязко - най-вече от излишъка на адреналин в кръвта. Но стресът не е само силни и внезапно нахлуващи емоции. Причина за стреса може да стане дори ... разочарованието!
Разочарование от старите идеали може да предизвика шок,
болезнени мисли, съдови спазми, депресия, и дори емоционална, болка, от които на човек му се иска да крещи. Но отхвърлянето на новото, консервативното отношение - също не е спасение. Страхът от новото, неизбежно заменящо старото е бич не само за възрастните хора, но дори и само за зрелите защото съвременният свят се развива толкова бързо! А човешкият мозък трябва да се развива постоянно, а не да се крие зад устойчивите връзки. В противен случай ние не само ще повредим кръвоносните си съдове със стресови състояния. Ние ще, направим живота си изключително беден, няма да можем пълноценно да се наслаждаваме на всичките му радости.