Василена от Плевен е бебе на годината

Малката госпожица от Плевен няма да получи пожелания от орисник, а от приказници.

Снимка: Сп. 9 месеца Малката Василена - Бебе 2010

Василена Андреева е бебето на 2010 г. Момиченцето от Плевен беше избрано днес чрез жребий в присъствието на нотариус. За титлата претендираха три малки госпожици - победителката, Нези от Велинград и Марияна от Варна.

Майката на варненчето е едва 14-годишна.

Само едно бебе е проплакало в последната минута на старата година. Мартин Гюлев от Свиленград тежи 2,800 кг и е дълъг 47 см.

За първи път от старта на кампанията, организирана от сп. "9 месеца" (9m-BG.com), бебето на годината ще получи пожелания не от орисник, а от приказници.

От списанието казват, че когато човек порасне, се стреми да осъществи жизнения сценарий на любимия си приказен герой.

Ето защо канят всички, които искат да измислят и разкажат приказка на малката Василена и така да й предадат от своя опит, да влязат в ролята на приказници. Най-добрите 12 истории ще бъдат издадени в сборник в края на годината.

Последното бебе на 2009 г. по традиция ще бъде благословено от орисника на годината - олимпийската шампионка от Пекин Румяна Нейкова. И двамата малчугани ще получат много подаръци и почетен медальон.

В последния ден на изминалата година са проплакали 136 българчета - 65 момичета и 71 момчета. На 1 януари на бял свят са се появили 147 бебета - 75 момичета и 72 момчета, съобщиха от сп. "9 месеца".

Обобщените данни от родилните отделения в страната показват, че през 2009 г. у нас са се родили 79 951 деца, допълниха от изданието.