Масажът при бременност - полезен

Ползите за бременната жена са много.

Освен удоволствие, масажът носи и не малко ползи за организма, особено през бременността, когато тялото се променя - центърът на тежестта се измества, а натоварването на гръбначния стълб нараства многократно. Това води до напрежение в мускулите на гръбнака, тежест в кръста и болки в краката. Настъпват и изменения в ставните връзки.

Бурни промени търпи и хормоналната система. Всичко това изисква по-специален подход към тялото на бременната и добри познания за анатомията и физиологията й.

Масажът при нея е по-бавен и плавен, без силни, груби и много дълбоки притискания. Той може да се прави както в първите месеци, така и при напреднала бременност (не е нужно жената да лежи по корем).

Позите за масаж са в лицев лег, страничен лег както и в седнало положение. Това гарантира не само удобство на бъдещата майка, но и безопасността на бебето. Голяма полза и облекчение масажът носи и след раждането – с помощта му много по-бързо се прибират коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-бързо и безпроблемно физическата форма, особено ако се комбинира с определени целенасочени физически упражнения.

Нежно въздействие върху проблемните зони постига невероятни резултати. Продължителността на масажа за бременни е един час. Частичен, а понякога и пълен ефект може да се постигне и след една процедура, но най-добре е по възможност да посещаваш масажното студио веднъж на 7-10 дни. Така бременната дама не само ще поддържа доброто си физическо състояние, но и ще намали стреса, поради производството на ендорфини и въздействието върху вегетативната и централната нервна система.

И тъй като масажите укрепват имунната система, може да се каже, че той гарантира здраве през 9-те месеца. Антицелулитните масажи пък ще помогнат на жената да се справи с целулита. Лимфният оточен масаж при тежест и отоци на краката, освен че подобрява обменните процеси на клетките, премахва натиска върху ставните нервни влакна и по този начин осигурява по-голяма и безболезнена подвижност.

При повишаване на артериалното налягане се прави масаж в областта на раменете и главата. Така се подобрява кръвообращението, а главоболието намалява или напълно изчезва. Добре е да се знае, че на бременните не се прави масаж на млечните жлези, но се масажира големия и малкия гръден мускул, което оказва благотворно влияние върху състоянието на бюста.

Процедурите могат да продължат и след раждането - веднага след спиране на кърменето. Не на последно място е положителното влияние на масажите върху кожата на бременната. Тя става по-гладка и еластична, много по-бързо се възстановява, а добре подготвените предварително мускули помагат за по-леко раждане.

Добрият професионален масаж предизвиква усещания за лекота, бодрост, енергия и повишава самочувствието. Сънливостта и раздразнимостта също изчезват и отстъпват място на широката усмивка – като цяло жената се чувства жизнерадостна и тонизирана, готова да посрещне предизвикателствата на майчинството.

Масажът може да бъде съчетан с аромотерапия и цитрусови масла с различни аромати. При всички положения обаче масажните средства се подбират внимателно, за да не се предизвика обрив или друга нежелана кожна реакция. Неподходящи са етеричните масла и ароматните свещи, тъй като те са доста силни за чувствителната бременна.

Процедурите могат да обхващат както цялото тяло, така и отделни проблемни зони. Добре е обаче масажите да се прилагат като средство за профилактика преди, по време и след бременността, а не чак когато е възникнала вече остра необходимост (при появата на силната болка е много по-трудно да се постигне желаният ефект).

Нежният масаж влияе не само на майката, но и на бебето в утробата й. Така че, ако няма противопоказания, коремът също е обект на лечебното въздействие. За по-голямо удобство могат да се използват допълнително и специализирани възглавници.

От значение за отпускането и релаксацията по време на процедурите е и обстановката. Обикновено масажите се правят на приглушено осветление, в топло помещение, в „компанията“ на различни аромати и приятна, тиха музика.

Добре е да знаете, че макар масажите да са чудесно съчетание между приятното и полезното, в някои случаи масажите е по-добре да се избягват - при рискова бременност, предишни спонтанни аборти, екземи или дерматити, инфекциозни заболявания, проблеми със сърцето или висока температура, например.