Бебешка козметика

Бебешка козметика

Критерии за качество на козметичните продукти за деца
- да съдържат естествени съставки
- да не съдържат консерванти и ароматизатори, които често предизвикват кожни проблеми
- да не съдържат други дразнещи или алергизиращи кожата съставки
- да са специално тествани от дерматолози и детски лекари
- да имат приятно свежо ухание
- при нанасяне да създават приятно усещане за кожата
- да имат указания за състава и начина на приложение, както и дата на производство и срок на годност


Съставки с благотворно действие върху бебешката кожа

- пантенол - успокояващо и овлажняващо действие
- ланолин - освежава и омекотява кожата
- екстракт от лайка - успокоява възпалената кожа, засилва устойчивостта на кожата срещу инфекции
- витамин Е - има свойството да неутрализират вредното влияние на т. нар. свободни радикали
- екстракт от невен - успокоява възпалената кожа, ускорява оздравяването й
- цинков окис - антимикробно действие
- бадемово масло - омекотява кожата, прави я по-еластична
- маслинено масло (зехтин) - омекотява и омазнява кожата, прави я
по-еластична

За бебешкия сапун


Много важно изискване за всеки сапун е да отговаря на киселинността на кожата. Тъй като бебешката кожа няма изградено защитно киселинно покритие, както е при възрастните, сапунът не трябва да съдържа алкални съставки.
За да се избегне изсушаващото кожата действие, добре е сапунът да съдържа допълнително козметични омазняващи субстанции.

Въпроси и отговори

Ако се сменят марките бебешка козметика, това може ли да създаде проблеми?
Не съществува никаква опасност при смяната на една марка бебешка козметика с друга.

Вредна ли е бебешката пудра? Наистина ли тя не позволява на кожата да диша спокойно?
Бебешката пудра не е вредна за здравето на бебето. Важно правило при нейната употреба е да се поставя върху добре подсушена кожа. Пудрата не може да запуши порите на кожата, защото е достатъчно хигроскопична. Моят съвет е да избирате пудри с минерален произход. Тази характеристика не е специално упомената върху етикета на продукта, но може да се ориентирате по съдържанието. Минералните пудри обикновено съдържат цинков оксид. Цинковият оксид оказва успокояващо действие върху кожата.

По-дългата употреба на бебешката козметика води ли до свикване с нея и губи ли тя своя ефект?
Дълготрайната употреба на бебешката козметика не бива да ви притеснява. Когато става въпрос за козметика, а не за медикаментозен препарат, по правило е предвидено да не се създава зависимост. Козметичните продукти са създадени за дълготрайна употреба.

Как можем да разберем, че даден козметичен продукт е фалшив?
След еднократно намазване на дъщеря ми с олио “Jonhson’s baby oil” тя се обрина. Това означава ли, че е алелгична или просто този продукт е фалшив?
Не може да се дадат точни предписания как да разберем дали определен козметичен продукт е фалшив. В случая с дъщеря ви обаче не смятам, че проблемът е в качеството на продукта, а е налице алергична реакция. Подобна чувствителност се среща и при други деца и единственото, което може да направите, е да смените използвания продукт с друг.

Има ли значение за здравето на кожата, ако след всяко къпане или измиване на бебето кожата не се маже с крем?
Намазването с крем след измиване не може само по себе си да има отношение към здравето на кожата. Ако състоянието на кожата е добро, не е опасно, ако пропуснете мазането с крем. Разбира се, ако забележите изсъхване, е наложително да се погрижите за възстановяване на състоянието на кожата. При бебетата мазането на кожата с крем се налага доста по-често, защото обикновено се налага те да се мият много по-често.

Кога, от кой месец, е добре да се измива косата на детето с шампоан, а не със сапун?
Измиването със сапун не е задължително. На пазара се предлагат бебешки шампоани, които може да използвате още при първите къпания на бебето.

Докога трябва да се мие косата на детето всяка вечер? Кои са предимствата и недостатъците?
Първите 6-8 месеца косата трябва да се измива всяка вечер. Не може да се определи срок докога точно да продължават тези грижи. В случаите, когато продължите да измивате всекидневно косата на детето, е добре да не използвате при всяко миене сапун или шампоан. В някои от дните мийте косата само с вода.

Така и не разбрах вредна ли е бебешката пудра? Детето ми се беше обринало от нея – помислих си, че не му понася и не я употребявам вече. А много мои познати я ползват и са доволни.
Бебешката пудра не е вредна за здравето на кожата на бебето. Много вероятно е във вашия случай пудрата да няма нищо общо с обривите. Срещат се и случаи, когато бебета развиват чувствителност към определени продукти и тогава е наложително те да се подменят с други или да се прекрати тяхната употреба.

Трябва ли след всяко къпане да се намазва детското тяло с бебешко олио или друг вид мазнина?
Не е задължително, но е желателно. Мазнината възвръща доброто състояние на кожата след многократните измивания и къпане на бебето.