Детските дрешки

Детските дрешки

Какво трябва да знаете за състава на материята на бебешките дрешки

Най-подходящи за бебето са дрешките от чист памук. В последните години много модерни са плюшените дрешки. Плюшът с високо качество съдържа 82% памук и 18% полиестер. Фирмите производители на бебешко и детско облекло, които държат на качеството, изискват от производителите на платове сертификат за обработка на материалите. Стандарт за високо качество на текстилните продукти е “Еко-текс 100”. Изискванията за получаването му са: да не се използват бои, предизвикващи рак; да не се използват бои, предизвикващи алергии; при изпотяване да се отделят тежки метали само в концентрация, която е под допустимите стойности; съдържанието на пестициди да не надвишава максималните стойности за плодове и зеленчуци; неутрални за кожата Ph-стойности; липса на “нетипични” миризми (напр. на риба, бензин). Тестът “Еко-текс 100” се извършва в Изследователския институт Хоенщайн в Германия.

Може ли да се разбере предварително дали дрешката е издържлива на пране

Критерий за това дали след пране дрехата ще се промени, е плътността на влакното. Според стандартите за високо качество, свиваемостта на дрехата трябва да е не повече от 5%, т. е. 5 см на 1 м. За съжаление, клиентът няма как да провери предварително дали това условие е спазено. Нашият съвет към родителите е: когато използвате дрешка и тя ви хареса, по-нататък предпочитайте дрехи, произведени от същата фирма.

За какво друго трябва да внимавате, когато избирате дрешки за детето си
Дрешките обикновено имат копчета. Изискването към тях е да имат минимално съдържание на никел, за да се избегнат рисковете от възникване на алергия към никела. Копчетата с минимално съдържание на никел имат специални щемпели. Най-качествени са немските копчета.
Бихте могли да проверите предварително дали копчетата се отварят и затварят добре и дали са добре пришити.
За да проверите дали шевовете са здрави, опънете дрешката.

Кои са подходящите модели за вашето бебе

Най-добре е дрешката да е удобна за бебето и да ви харесва на вас. За да е удобна на бебето, тя трябва да е мека и достатъчно свободна. За малките бебета до 3-месечна възраст най-подходящи са дрешките с пълно прихлупване (мушкат се само ръчичките).
Дрешките на детето над 3-месечна възраст трябва да имат достатъчно големи отвори за главата. Подходящи са тези с копче около врата. За предпочитане е копчето да е на удобно място отстрани.
Много удобна бебешка дреха е бодито със специални отвори отпред и на крачолите за смяна на памперса.

Съвети:

# Ако желаете да купите предварително дрешките за вашето бебе и не сте сигурни какъв е неговият пол, изберете ги в неутрални цветове (не сини или розови).

# Не купувайте за вашето новородено бебе хавлия с ръкави. То не може да си мушка ръчичките. Много по-удобни са кърпите с качулка.

# Не прекалявайте с покупките на много дрешки с една и съща големина, тъй като бебетата растат много бързо.

# След като детето започне да прави опити да се изправя, изключете ританките от неговия гардероб. Стъпалата на ританките имат шевове, които затрудняват стъпването. Предпочитайте широките панталонки и чорапките.

# Същото се отнася и за целите гащеризони (със стъпала). След като детето започне да се изправя и да прави опити да ходи, предпочитайте гащеризоните-панталонки.

# Нашият опит показва, че през зимата нараства търсенето на дебелите хавлиени пижамки. Ако отопляването на вашето жилище позволява поддържането на умерена температура, дебелите пижами не са за предпочитане.


Как да определите кой размер дрешка е подходяща за вашето дете

Размерите на дрешките, които се предлагат на нашия пазар, са типизирани по няколко основни начина:

1. Маркиране на два основни признака: височина на тялото и обиколка на гърдите. Например маркировката 62/40 означава фигура на дете с височина 62 см и обиколка на гърдите 40 см. Височините са с интервал 6 см, а обиколката на гърдите - с интервал 4 см.
2. Маркиране на един основен признак: ръст. Например: 50, 56, 68, 80, 92, 104. За най-малките бебета има два размера с интервал 6 см (50 и 56), а след това интервалът е 12 см.
3. Маркиране на обиколка на гърдите, разделена на 2, напр. 24 (при гръдна обиколка 48), с интервал 4 см.
4. Дрешките за бебета и малки деца, маркирани с номера 1, 2, 3, 4 или с S, M, L не показват точния размер. Ако искате да купите такава дреха, за препоръчване е да ползвате друга дреха-ориентир или да я пробвате на детето, преди да я купите.


Таблица 1
Ориентири за ръста на детето в зависимост от възрастта му
56 см 1-2 месеца
60 см 3 месеца
68 см 6 месеца
74 см 1 година
80 см 1 год. 6 мес.
86 см 2 години
92 см 2 год. 9 мес.
104 см 4 години
116 см 6 години
128 см 8 години
140 см 10 години
152 см 12 години
164 см 16 години

Таблица 2
Размери за деца до 3 години с маркиране на ръст и обиколка на гърдите
3-10 мес. 10-20 мес. 20-36 мес.
ръст/гр.об. ръст/гр.об. ръст/гр.об.
62/40 74/44 86/44
62/44 74/48 86/48
68/44 80/44 86/52
68/48 80/48 92/48
80/52 92/52 92/56