Бебешките обувки

Бебешките обувки

В момента 1/3 от всички българи страдат от различни стадии на плоскостъпие. Причината е в лошите обувки, които сме носили през първите години от живота си. При нормални обстоятелства децата се раждат със здрави крака. За да ги запазим такива, е необходимо да ги обуваме с подходящи профилактични обувки.

С какво да обуваме бебето?

От първите месеци до прохождането (до 9 месеца) бебето трябва да е обуто в пантофки с меко ходило. При първите си контакти с околната среда то я опознава с всичките си сетива. Рецепторите на ходилата възприемат допира с повърхностите и го предават по нервен път на малкия мозък. При никакви обстоятелства преди да е започнало да прохожда, бебето не трябва да се обува с пантофи или обувки с твърдо ходило.

Материалът, от който е изработен хастарът (в допир с бебешкия крак), задължително трябва да е естествен. Това намалява възможността за предизвикване на алергии. Пантофите не трябва да запарват, кракът трябва да може да диша. Тук чорапите играят съществена роля - те също трябва да са с естествена основа на нишката.

Вълнените терлици на баба са много добри, когато трябва да предпазят крачето от изстиване, но внимавайте, има опасност от прегряване. В топлите апартаменти или през летните месеци е за предпочитане да се ползват пантофки от текстил с памучен хастар. Те имат и по добър дизайн и бихте могли да ги съчетаете с дрехите на бебето.

С какви обувки да проходи детето?

Обувките, с които трябва да проходят нашите деца, са противоположни на тези, които описахме по-горе. През цялото си развитие - стотици хиляди години - човешкото стъпало се е пригодило да ходи по меки повърхности - пръст, трева, пясък. Днес човешкият крак е принуден да стъпва по твърди и гладки повърхности - цимент, плочи, павета и т.н. Кракът ни не е успял да се развие и пригоди толкова бързо към тях, затова обувките които е препоръчително да се носят, трябва да имитират естествената среда за ходилото. Няколко са основните критерии, по които трябва да подберем обувките за прохождане. Най-важният от всички е здравата пета - отзад обувката трябва да е твърда. Обувките трябва добре да обхващат глезена и да не позволяват на крака да се криви в тях. Предната част на обувките - в областта на пръстите, трябва да е гъвкава. Добре е да има супинаторна възглавничка за повдигане на свода.
Запомнете: най-важното качество на профилактично-лечебните обувки е здравата пета и доброто обхващане на глезена.

Не бива да използваме обувките за прохождане на по-голямото си дете или на съседчето. Всеки крак изкривява по свой собствен начин обувката - това изкривяване се предава и на нашето прохождащо бебе. Обувките трябва да са по мярка на детето - абсолютно безсмислено е да се купуват скъпи качествени обувки, които са с няколко номера по-големи, за да може да изкарат по-дълго. Кракът се криви в големите обувки, детето се спъва и травмира.
Хастарът задължително трябва да е от естествени материали - фодра, естествени текстили.

Кои са подходящите обувки за вече проходилото дете?

До четвъртата година ходилото на децата се формира. До тази възраст, ако се е получило някакво изкривяване, то може да се коригира с носене на ортопедични обувки. До четвъртата година децата трябва да носят профилактично-лечебни обувки, които отговарят на същите критерии като обувките за прохождане.
През по-голямата част от годината децата ни прекарват в къщи или в детската градина. Помислете си колко време детето ни е обуто в "правилните" обувки - само когато го извеждаме да играе навън през лятото и на разходка, до градината през останалото време. У дома, в детската градина то отново е обуто в текстилни пантофи, които са лесни за обуване, но не спомагат за правилното развитие на стъпалото. Търсете пантофи, които са със здрава пета и държат добре глезена. Ако няма такива на пазара, може да се ползват за в къщи и сандали, отговарящи на тези критерии.

След четвъртата година кракът се е формирал. За да израства правилно, е необходимо да се спазва определена профилактика - обувките трябва да са качествени, не трябва да се кривят при ходене. За предпочитане е хастарът да е естествен. Стелката е мека. Най-важното е обувката да е удобна на детето.

Как да различаваме "добрите" обувки от нискокачествените?
Първият критерий е цената - евтини обувки се изработват от нискокачествени материали. Запомнете - детските обувки са равни по стойност на дамските и мъжките обувки. Материалът, вложен в обувката, е по-малко, но за сметка на това трудът, вложен в изработването им, е повече. Спестете пари от лечение, а не от качествени обувки. Разгледайте етикетите. Според новите закони производителите са задължени да поставят етикети за произход и използваните материали. На етикета със знаци е обозначен хастарът, ходилото и лицевият материал на обувката. Интересувайте се - имат ли обувките гаранция. Добрите производители осигуряват на кожените обувки гаранционно обслужване - ремонт, и при невъзможност - замяна. Купувайте обувки от търговски обекти с традиции. Търговците, заложили името си, не продават лоша стока.

Как да изберем обувки?

1. Избирайте обувки и пантофи, които Ви харесват и отговарят на гореописаните изисквания.
2. Прочетете всички етикети. Проверете отговарят ли на БДС. Това е гаранция, че използваните материали са висококачествени. Потърсете обозначенията за използваните лицеви и хастарски материали.
3. Премерете обувката на Вашето дете и се убедете, че тя му е удобна. Ако нямате възможност да заведете детето си в магазина, договорете евентуална замяна на обувката с друг номер, ако не сте улучили номера.
4. Номерът на обувката се изчислява, като умножите дължината на ходилото по 1.5 (Например: 16 см х 1.5 = 24 номер).
5. Ако не сте сигурни в точния номер, можете да изрисувате ходилото на вашето дете (по чорап) върху хартия и да използвате отпечатъка като стелка.
6. Внимателно разгледайте и двете обувки. Проверете еднакъв ли е цветът им, дали няма криви или недовършени шевове. Сравнете еднаква ли е височината им и дали не е изкривен фортът (петата).
7. Изискайте гаранция. Понякога малките магазини признават касовата бележка като гаранционна карта, но е по-добре да има отделен документ. В гаранцията трябва да са описани срокът и условията, при които обувките се ремонтират или заменят за нови.